Frejlevs spændende fortid
Skalkekorset
Solstenen
Lollands længste landsby anno 1787
Bykassen


Frejlevs fortid er meget synlig i landskabet


Knækkerygstenen

Det fortælles at det var ved denne sten, Frejlevbønderne i 1533 dræbte ridefogeden fra Ålholm, fordi han ikke ville tillade bønderne at benytte Frejlev Skov. Stenen, som blev fredet den 30/7 -1924,  står for enden af Enghavevej, helt ude ved Guldborgsund. Stenen har givet navn til den årlige FDF-skovtur, "Knækkerygmarchen" gennem Frejlev skov i maj netop når bøgen er sprunget ud. Se billeder fra Knækkerygmarch HER.


Skalkekorset og Bykassen

Dette kors blev rejst første gang i 1533 på krav fra kongen. Det skulle stå til evig tid som en skamstøtte til minde om bøndernes skalkagtighed, da de efter drabet på ridefogeden forsøgte at snyde kongen med hvidmalede okser med røde øren. Korset står ved Enghavevej mellem Frejlev by og Frejlev skov, og er omkranset af en masse sten med navnene på Frejlevs gårde. Klik på billedet af Skalkekorset for at læse mere.

På en af disse gårde opbevares stadig en bykasse som indeholder de originale - flere hundrede år gamle - dokumenter, der bekræfter, at kongen har givet Frejlevbønderne ret til at benytte Frejlev skov til deres dyr. Bykassen er nu en brandsikker boks, idet den originale kasse er kommet på museum.

KLIK HER FOR AT LÆSE KONGEBREVENE


Gennem adskillige generationer har Frejlevbønderne værnet om de originale dokumenter, og de gør det stadig. Hvert år, den første søndag i maj, flyttes bykassen fra en gård til en anden.

Klik her for at se billeder af Bykassens flytning 2010 og dens indhold.

Eller Klik her for at se billeder af flytning med hestevogn i 2013.


Solstenen                                   

Man ved ikke med sikkerhed hvorfor stenen ser ud som den gør. Kunne det mon tænkes at den var et mislykket forsøg på at lave døbefonten til Kettinge Kirke? Se på stenen og døbefonten, og døm selv... Stenen står i den østlige udkant af Frejlev by.


Frejlev Skov og Kong Grøn

I og omkring Frejlev Skov findes talrige stendysser og gravhøje. Besøg for eksempel Lollands største oldtidsminde Kong Grøns Høj midt i Frejlev Skov, eller kryb ind i en 4000 år gammel jættestue og mærk et sus af fortiden. Det er også i Frejlev Skov at vores lokale FDF hvert år i maj indbyder til den traditionelle "Knækkerygmarch" hvor deltagerne bydes på blandt andet pandekager bagt over bål, kanosejlads og meget mere. Og hver sommer, den første lørdag i juli, afholder Fugleskydningsselskabet fugleskydning ved Frejlev Bøget. Skovens nordlige udkant ligger helt ud til Guldborgsund. Se billeder fra fugleskydningen HER

 

Skyttehøj

I den nordlige udkant af selve Frejlev ligger denne flotte stendysse, en blandt mange oldtidsminder i området. Om Skyttehøj berettes det, at der en dag stod en lille nisse i stuen på den nærliggende gård og bad konen, om hun ville komme med og hjælpe nissekonen, som var i barselsnød. Så skulle hun til gengæld blive rigeligt belønnet med guld. Bondekonen gik med ind i højen og hjalp. Hun så også noget som lignede guld, uden dog at få noget med sig. Siden har der været gjort flere forsøg på at grave i højen for at finde guld, men hver gang har dem som prøvede lykken ikke fundet noget. Derimod er de afgået ved døden kort efter, så nu tør ingen mere søge efter guld her.


Frejlev Arkivet

Lars Peter Rasmussen (LP) har gennem en årrække opbygget en meget stor samling af lokalhistorisk materiale fra egnen. Arkivet findes nu i kælderen under Kettinge Fritidscenter. Adgang efter aftale. Besøg arkivet HER

 

Lollands Frugtplantage

I årene 1916 til 1986 blev der produceret store mængder af frugt i Lollands Frugtplantage ved Frejlev. Læs historien HER





Lollands længste landsby anno 1787

Frejlev anno 1787
Frejlevs Skalkekors - KLIK og læs
Solstenen
Døbefonten i Kettinge Kirke
Runddysse i Frejlev Skov
Skyttehøjen